LENCSEKRÉM
„A lencse nem szerencsét, hanem egészséget hoz.”
Egy igazi fehérje- és vitaminbomba. Igen egészséges táplálék. Betegségmegelőző hatása ismert. Energia és szénhidrát tartalma rendkívül magas. Már a bibliai időkben is többféle hüvelyest feldolgoztak az ételek készítéséhez, ám főként a lencsét. A Szentírás egyik közismert törvényében Ézsau egy tál lencséért adta el Jákobnak elsőszülötti jogát.
Mi van a lencsében?
A lencsében nem kevés A-vitamin, B1-, B2-, B9-, B11-vitamin, kalcium, foszfor, folsav, magnézium, kálium, cink és vas található. A tápláló hüvelyesben rejlő nagy mennyiségű fehérje (kb. 28%) könnyen emészthető a szervezet számára, 10 dkg lencsében másfélszer több fehérje van, mint a marhahúsban. De meg kell említenünk jelentős rosttartalmát (100g-ból 3-4 g) is, ami akkor a legnagyobb, ha nincs lehéjazva.